srijeda, 26. ožujka 2014.

Spas za Afričku Ljubičicu

Afričke ljubičice vole kada im je malo Tijesno te je najbolje da rastu u plićoj saksiji. 

Njihov korijen nije veliki,pa kako ne doseže do dna saksije,i pored dobre drenaže,u donjem dijelu počinje da se zadržava voda. U tom slučaju lišće i vrat korijena počinju da se izdužuju,korijenski sistem atrofira i truli. Zbog toga je neophodno da joj povremeno skratite korijen i presadite je u odgovarajuću posudu. Osnovno pravilo je da prečnik saksije treba da bude za trećinu manji od prečnika nadzemnog dijela biljke i da posuda nije duboka. Biljku treba pažljivo izvaditi iz saksije,jer joj je lišće krto i osjetljivo.Skalpelom odsjecite sve oštećene listove ( rez treba da bude pravilan i što bliže vratu biljke), a nakon toga odrežite korijen na oko dva centimetra od najnižeg lista. Vrat korijena pažljivo ogulite sečivom, kako biste omogućili biljci da odatle razvija novo korijenje.

 Pazite da ne oštetite bazu listova ili da jačim pritiskom ne uništite korijen. U odgovarajuću posudu stavite sloj kamenčića, a preko a preko toga mješavinu zemlje za afričke ljubičice- dvije mjere pjeska (perlit,vermikulit i oko 10 odsto oštrog riječnog pjeska) i mjera humusa. Tko ćete dobiti hranljivu i rastresitu zemlju, u kojoj će korijen moći lijepo da se razvija, a biljka dobije sve potrebne materije. 

U rupicu u zemlji postavite očišćen korijen i blago pritisnite. Bitno je da supstrat prekriva vrat korijena, jer će se upravo tu razviti nove žilice. Da biste pomogli biljci da se što prije oporavi, u tacnicu sipajte vodu i ostavite dvadesetak minuta da supstrat povuče vlagu. Nakon toga preko ljubičice stavite prepolovljenu plastičnu bocu sa nekoliko rupica. Tako ćete povećati vlagu i obezbjediti cirkulaciju vazduha. 

Za presađenu biljku idealna je dobro osvjetljena pozicija bez direktnog sunca. Nakon dvije nedjelje možete postepeno uklanjati plastičnu,zaštitu. Nemojte to činiti odmah,jer ukoliko dođe do naglog pada vlažnosti, listovi mogu da se opuste i promjene boju.

Savjet: Ljubičicu zalivajte preko tacnice,jer su somostasti listovi afričke ljubičice veoma osjetljivi na vodu. Koristite Meku ili Odstajalu vodu sobne temperature.

Pripremio: Dževad Hodžić
Preuzeto iz časopisa: Cveće u Domu
Izvor i obrada: Moj Vrt Cvijeća