srijeda, 26. ožujka 2014.

Cvijet Đurđevak

Zvonasti Cvjetići đurđevka oduvijek su me privlačili svojom snježnom bjelinom i neodoljivim,opojnim mirisom. Nimalo ne čudi što je jedan od najčešćih sastojaka parfema. Đurđevak se veoma lako razmnožava, a kada ga jednom zasadite,možete biti sigurni da će nastaviti sam da raste,bez vašeg dodatnog angažovanja.

 Veoma je pogodan za gajenje ispod drveća i žbunja,na mjestima gdje većina biljaka ne uspjeva. Ukoliko niko od vaših rođaka ili poznanika ne uzgaja đurđevak u svojoj bašti,pa ne možete da dođete do pelcera,pokušajte da pronađete samonikle primjerke. Naime ova biljka često se može naći po šumama,na vlažnim i sjenovitim mjestima. Napravite mješavinu lišća i komposta te je ostavite nedjelju dana da se slegne.

 Đurđevak pažljivo izvadite iz zemlje, ali pazite da ne oštetite rizome kojima se razmnožava. Posadite ih na dubini od 5 cm, a zatim zalijte i prekrijte slojem malča,da bi se podstaklo cvjetanje iduće sezone. Podloga mora da bude dobro drenirana i vlažna.Biljka se presađuje od oktobra do marta,a prve cvjetove možete očekivati već u aprilu. Ukoliko je podloga kvalitetna,nije potrebna dodatna prihrana,ali je redovno zalivajnje obavezno,mada u tome ne treba pretjerivati,jer može doći do razvoja gljivica.

 Da vaš đurđevak ne bi bio usamljen,pored njega možete posaditi i paprat,kojoj također odgovara sjenovito i vlažno tlo. Nakon cvjetanja,na stabljici ostaju crvene bobice u kojima se razviju sjemenke. S obzirom na to da je đurđevak veoma otrovan,posle kontakta sa njim moraju se dobro oprati ruke.

Pripremio: Dževad Hodžić
Izvor & Obrada: Moj Vrt Cvijeća
Preuzeto iz časopisa: Cveće u Domu